svi1

У свечаној сали Основне школе "Петефи Шандор" у Новом Саду, у суботу 16. јуна 2012. године, одржана је завршна свечаност ревије кратког ђачког филма Microsoft ФИЛМић 2012 на којој су додељене награде најбољим радовима.

Ревија кратког ђачког филма ФИЛМић је део програма "Партнер у учењу" компаније Microsoft и програма активности Центра за развој и примену науке, технологије и информатике чији је циљ да се промовише активна улога ученика у креирању медијских материјала и популарише овај вид дигиталне писмености у школи кроз сарадњу ученика са наставником-ментором на изради пројеката. Ученици основних и средњих школа, у тимовима од 3 ученика, учествовали су у конкурсу осмишљавањем сценарија, снимањем видео записа и његовом обрадом у Windows Movie Maker-у.

Смотра кратког ђачког филма ФИЛМић 2012 је реализована за школску 2011/12. годину у оквиру Изборни наставни предмети, фестивали, сабори, смотре за ученике основне школе и у оквиру Смотре радова научног и уметничког стваралаштва талената у области природних, техничких, друштвених и хуманистичких наука за ученике средње школе по календару такмичења и смотри Министарства просвете о науке.

Домаћин манифестације била је основна школа "Петефи Шандор", а присутнима су се обратили Катарина Милановић представник Microsoft Software из Београда и проф. др Слободан Попов, председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада.

На конкурс је пристигло више од 150 радова од којих већина објављена на веб страници со страници ФИЛМић 2012 на адреси http://filmic.cnti.info.  На смотри ангажовано је педесетак ментора и више две стотине ученика у више од шездесет тимова.

За најбоље кратке филмове у обе конкуренције (млађа и старија старосна група) уручене су награде наставницима/менторима као и ученицима. Сви ментори најбољих тимова награђени су истим наградама као и ученици-чланови тима.

• I награда - Екстерни хард дискови

• II награда - Слушалице са микрофоном

• III награда - Веб камере

Додељено је и једно призање за одличан менторски рад наставници срспког и енглеског језика, Наташи Миљановић, Основна школа "Сремски фронт", Шид.

Публика је имала прилике да погледа награђене радове, а након репродукције филмића, сваки тим ученика је успешно представио свој рад пред комисјом и присутнима, образлажући своје одлуке, идеје и мотиве. Након представљања радова присутни су погледали и један од похваљних радова, ФИЛМић "Не ругај се" из Основне школе "Вук Караџић" из Црвенке а затим су додељене су дипломе и награде, признања и похвале најбољима.

 

Млађа старосна категорија (од 5. до 8. разреда Основне школе):

1. Основна школа "Бранко Радичевић", Седларе, ФИЛМић „Лименко и Флашица" истоименог тима

2. Основна школа "Вук Караџић", Сурдулица, ФИЛМић „Филм о воденицама", тим "Степски вук"

3. Основна школа "Ђура Јакшић", Каћ, ФIЛМић "Не прелази на црвено", тим Crazy dog

slika1

Старија старосна категорија (Средња школа):

1. Друга крагујевачка гимназија, Крагујевац, ФИЛМић „Пат", тим 

Deja vu

2. Гимназија Велика Плана, Велика Плана, ФИЛМић „Како сам створио свој паноптикон", тим Уљуф

3. Гимназија "Светозар Марковић", Ниш, ФИЛМић „Када би поново бирао", тим Анђели

slika2

Активности смотре се настављају и даље јер сви филмићи који су пристигли на онлајн смотру ФИЛМић 2012 конкуришу за награду публике за коју се може гласати до 1. септембра на адреси filmic.cnti.info. Ускоро ће бити објављени и кратки чланци на тему како да промовишете своје филмиће на Интернету. Жеља нам је да са Вама откривамо могућности онлајн маркетинга и да више публике ужива у вашим сјајним радовима!