Ревија кратког ђачког филма – ФИЛМић 2011

Задовољство нам је да можемо да Вас обавестимо о почетку новог циклуса ревије кратког ђачког филма под називом ФИЛМић 2011. ФИЛМић је подржан кроз програм Microsoft Партнер у учењу у Републици Србији.

Позивамо вас да узмете учешћа у ревији кратког ђачког филма, научите основне ствари о прављењу дигиталних филмова и добро се забавите.


Шта желимо

Током рада на пројекту од наставника и ученика се очекује да савладају и употребе софтвер за обраду креираних видео материјала (Microsoft MovieMaker) као и да успешно рукују хардвером (дигитални фотоапарат, камкодер, веб камера…) којим се снимају делови дигиталног филма.Ученици праве филм који се обавезно јавно објављује и за који постоји „награда публике“, па желимо да ученици науче да направе и маркетинг за свој филм.

Желимо да током реализације овог пројекта ученици сем стицања практичног знања о новим технологијама развију особине као што су:

 • креативност
 • критичко мишљење
 • добру међусобну комуникацију у условима тимског рада
 • радозналост и истраживачки дух
 • интересовање за технологију
 • способност јавног представљања и маркетинга свог рада

Све ове особине и вештине сматрамо изузетно важним за даљи развој и професионално усмерење сваког детета... Свако искуство заједничког и тимског рада и сва стечена знања и вештине током рада на овом пројекту биће заједнички успех од непроцењиве вредности за све учеснике и самим тим и наша највећа награда.

Сигурни смо и да ће се осим стицања вештина и знања, наши ђаци и ментори такође и добро забавити током реализације ових пројеката и уверени смо да ће ревија кратког ђачког филма обиловати сјајним филмовима којим ћемо се сви поносити.


Ко може да учествује

Ученици основних и средњих школа у Републици Србији, узраста од 7. разреда основне школе до 4. разреда средње школе, снимају видео записа и обрађују га у Windows MovieMaker-у у коначан облик: ФИЛМић. Тим ученика који учествују на конкурсу састоји се од највише 3 ученика и од највише једног наставника-ментора (наставник мора да ради у школи из које су ученици, и да је са ученицима реализовао овај пројекат кроз наставне или ван-наставне школске активности).

Тимови ученика у ревији могу учествовати у две старосне категорије:

 • млађа старосна категорија, коју чине ученици 7. и 8. разреда основне школе и 1. разреда средње школе
 • старија старосна категорија, коју чине ученици 2., 3. и 4. разреда средње школе

Израда ФИЛМић-а подразумева јасну идеју изражену креативност, рад на дизајну кроз израду менија, титлова и ефеката, као и интеграцију фотографија и аудио материјала са видео записом.


Како се учествује?

Рад на пројекту се започиње слањем попуњене пријаве у електронском облику на адресу .

Реализација кратког ђачког филма започиње осмишљавањем филмa и избором теме. Чланови тима ученика затим активно учествују у цнимањуи монтажи филмског записа. Филмски запис тим ученика у сарадњи са ментором обрађује у Microsoft MovieMaker-у. Резултат рада наставника-ментора и ученика јесте кратки филм на српском језику.

Конкретна упутства, препоруке и додатне услове конкурса прочитајте овде.

По завршетку рада на пројекту исти је потребно нарезати на два компакт диска. На оба CD-а потребно је да се налазе следећи материјали (ови материјали представљају, између осталог, и доказ да је филм направила екипа која се пријављује за такмичење):

 • ФИЛМић u wmv формату максималне величине до 100MB и максималног трајања 5 минута
 • Докуменат са подацима о члановима тима, ментору и школи у електронском облику (Пријава)
 • Фајл пројекта израђен у MovieMaker-у (радни фајл са екстензијом MSWMM)
 • Сви материјали који су употребљени у изради и монтажи филма (фотографије, аудио записи,...)

Два ЦД-а са материјалима, заједно са одштампаном и потписаном пријавом је потребно послати на адресу:

Центар за развој и примену науке, технологије и информатике
Булевар ослобођења 39
21000 Нови Сад
-За ФИЛМић-

По приспећу ваших радова, исти ће бити прегледани и ако не крше услове конкурса, моћи ћете уз дозволу администратора да их објавите на страници Фејсбук мреже ФИЛМић 2011, где ће публика моћи да их погледа и да гласа за њих.

Ваше ФИЛМиће (ЦД + пријава) можете послати најкасније до 1. јула!


Које су награде?

Награде за тимове

За најбоље кратке филмове у обе конкуренције (млађа и старија старосна група) предвиђене су награде наставницима менторима и ученицима које ће бити додељене на завршној свечаности. Сви ментори најбољих тимова биће награђени истим наградама као и ученици чланови тима.

 • I награда - Екстерни хард дискови
 • II награда - Веб камере
 • III награда - Слушалице

Награда публике

Додељује се једна награда публика за обе старосне категорије учесника у ревији. Сви чланови тима ФИЛМића који освоји награду публике (ученици и ментор) награђују се са Netbook 10“ рачунаром. Публика ће моћи да погледа и да гласа за ФИЛМиће на страници Фејсбук мреже ФИЛМић 2011најраније од 16. маја, од момента постављања ФИЛМића, закључно са датумом 20. август 2011. године.

Награде за најбоље школе

У овогодишњем циклусу акције додељују се и награде за најбољу школу (једна основна и једна средња школа) које буду најуспешније (број радова + успешност радова). Као награде најбољим школама обезбеђене су два комплета опреме интерактивне табле Wiimote Whiteboard. Више о Wiimote Whiteboardu можете прочитати овде


Које су теме?

Тема овогодишње ревије је СЛОБОДНА – тимови имају слободу да сами изаберу причу и тему за свој филм. Филм треба да се бави оном темом која вас заокупља и да публици представи ваше ставове, емоције, размишљања,... о теми коју изаберете. Изнад свега, ФИЛМић треба да пренесе публици вашу поруку!

Тек да вам мало олакшамо, даћемо вам пар предлога за теме којим можете да се бавите у Вашем филму. Можете да снимите ФИЛМић о себи и својим пријатељима, својој школи, интересантним часовима, дружењу и забави, учењу, секцијама, омиљеном спортисти или научнику, свом граду или селу,омиљеним местима, старим занатима, обичајима и причама својих бака, културним догађајима којим сте присуствовали или их сами направили, спорту, очувању околине и штедњи енергије, проблемима у одрастању и опасностима са којима се сусрећете ви и ваши вршњаци, о животним изборима и животу уопште…


Какав је распоред?

Време реализације и пријаве пројекта:

од 1. маја до 1. jулa 2011. године

Крајњи рок за слање радова:

1. jул 2011 . године

Почетак гласања за награду публике:

По приспећу и објављивању ФИЛМића на Фејсбук страници, почев од od 16. мајa 2011. године у 15 часова

Завршетак гласања за награду публике:

20. август 2011. године у 15 часова

Рок за објављивање резултата:

25. август 2011. године

Препоручујемо вам ипак да се пријавите што раније јер на тај начин омогућавате организаторима да вас правовремено контактирају и да Вам шаљу потребна обавештења.

Препоручујемо вам и да што пре доставите свој ФИЛМић, како би Ваш ФИЛМић био дуже доступан публици на Фејсбук страници ФИЛМић 2011 која одлучује о награди публике.

Радови који пристигну после рока неће бити узети у обзир за жирирање нити ће учествовати у гласању за награду публике. Комисија ће евалуирати радове од 1. јула до 25. августа 2011. године.

Свечаност проглашења најбољих филмова и додела награда, на коју ће бити позвани најбољи ученици са својим менторима из обе старосне групе, планирана је за почетак септембра месеца 2011. године.

Уколико желите да добијате обавештења, најаве и новости у вези реализације ревије кратког ђачког филма - ФИЛМић 2011 пријавите се са својом email адресом на ФИЛМић 2011 листу за слање mail обавештења.