Ревија кратког ђачког филма ФИЛМић је део програма "Партнер у учењу" компанијe Microsoft и програма активности ЦНТИ-ja чији је циљ да се промовише активна улога ученика у креирању медијских материјала и популарише овај вид дигиталне писмености у школи кроз сарадњу ученика са наставником-ментором на изради пројеката. Ученици основних и средњих школа, узраста од 12 до 19 година, у тимовима од 3 до 5 ученика, одговарали су на задату теме осмишљавањем сценарија, снимањем видео записа и његовом обрадом у Windows Movie Maker-у.  

На конкурс је пристигло пуно лепих радова, ангажовано је педесет ментора и више од три стотине ученика у више од седамдесет тимова. 

Коначна комисија је заседала у среду, 20. октобра  2010. године у следећем саставу:

 • Катарина Милановић, Microsoft Software Београд
 • Винко Ковачевић, Министарство просвете Републике Србије, Београд
 • Маја Поповић, Покрајински секретаријат за образовање, Нови Сад 
 • Проф. др Слободан Попов, Центар за развој и примену науке, технологије и информатике, Нови Сад

Комисија је ове године имала изузетно тежак задатак, да изабере најбоље радове из категорије основних и средњих школа за награду, од великог броја веома квалитетних радова који су пристигли на конкурс. Основни критеријуми које је комисија користила у свом раду су следећи: рад изражава креативност ученика, оригиналан је и носи печат ауторског рада ученика, рад одговара на захтеве теме, рад исказује критичко мишљење ученика и има изражену поруку и рад је разумљив вршњацима и задовољава минималне техничке захтеве (усклађеност тона и видео записа, ефекти, титлови, нарација, општи утисак,...).

 

Комисија је одлучила да се награде следећи радови:

 

Млађа старосна категорија (основна школа):

 1. Основна школа “Јован Поповић“, Кикинда, тим Кика
 2. Основна школа “Сремски фронт“, Шид, тим Седмо пет
 3. Основна школа “Вук Караџић“, Црвенка, тим Mapeste

 

Старија старосна категорија (средња школа):
 1. Техничка школа, Апатин, тим Позориштанце "Машинац" и 
  Школски центар "Никола Тесла", Вршац, тим WOW
 2. Електротехничка школа "Михајло Пупин", Нови Сад, тим Енигма
 3. Средња пословно-менаџерска школа, Нови Сад, тим Мики Маус

 

Ове године, комисија је донела одлуку, да додели и специјалну награду школи која је доставила највећи број  квалитетних радова и имала највећи број ангажованих ментора и ученика, Гимназији "Свети Сава" из Београда.

Најбоље тимове и њихове менторе позивамо на завршну свечаност која ће се одржати у Новом Саду. О тачном термину и локацији одржавања завршне свечаности награђени ће бити накнадно обавештени.

Свим учесницима честитамо на добрим радовима и позивамо их да наставе са даљим радом на пољу популаризације медија у образовном процесу.

Предлажемо свим ауторима да своје радове објаве на неком од мрежних сервиса за дељење филмова (YouTube и др.), водећи рачуна да се тиме не повређују права ни једног детета или одрасле особе која је снимљена (постоји сагласност одрасле особе за објављивање на филму и постоји сагласност родитеља или старатеља за објављивање снимка његовог детета у том филму) и да нам доставе линкове ка својим ФИЛМићима које желимо да објавимо на страни нашег сајта посвећеној ревији кратког ђачког филма www.cnti.info. Достављене линкове аутора ка својим ФИЛМићима објављујемо у Галерији ФИЛМића.