Untitled 1sadads

Рачунарске обуке

ЦНТИ, Нови Сад, Обуке
Информатичке обуке

Групне и индивидуалне!

Наша школа, ЕТШ ''Михајло Пупин'' у Новом Саду, можемо то са поносом да кажемо, учествовала је у Socrates Comenius пројекту ЕУ, средњих стручних школа подунавске регије. Пројекат се звао ''Сунце и Дунав'' паневропска река, која спаја људе. Тим поводом, одржано је неколико семинара у Немачкој, Мађарској и Словачкој, којима су присуствовали наставници и ученици. Пројекат је реализован у периоду од 2003. до 2007. Године. Посебно су вршене ученичке размене у оквиру којих су организована дружења и интеркултурални сусрети, којима су присуствовали и наши ђаци. Услов да останемо у пројекту, био је извршавање одређених задатака: превођење наставних материјала, прикупљање података, за ученике, израда литерарних, ликовних радова и  PowerPoint презентација у оквиру припрема за одлазак на семинаре о Обновљивим Изворима Енергије. Као резултат тога, добили смо одређену опрему, која нам омогућава да држимо вежбе везане за фотонапонску конверзију. То су два ''Соларна Кофера'', аутомобил са горивном ћелијом – Fuel Cell Car, плакати технологије H2, Фотонапонски Модул, који покреће бицикл.

Наша жеља, а уједно и задатак пројекта, јесте да се искуства, која смо стекли учествовањем у пројекту, пренесу на наше ученике, а исто тако и на колеге, Да се код наших ученика како у средњим, тако и у основним школама, развија свест о значају коришћења алтернативних извора енергије.

За сада се део области из Алтернативних Извора Енергије, изучава у оквиру предмета Електрична постројења на трећој и четвртој години смера Електротехничар Енергетике коришћењем хибридне методе наставе, извођењем вежби помоћу Соларних Кофера и коришћењем Moodle образовног портала,  а за две године на истом том смеру биће посебан предмет Обновљиви Извори Енергије.

Звонко Гашпаровић, проф.