Untitled 1sadads

Рачунарске обуке

ЦНТИ, Нови Сад, Обуке
Информатичке обуке

Групне и индивидуалне!

Пројекат Дани информатике у школама Војводине је резултат иницијативе која је потекла од Центра за развој и примену науке, технологије и информатике на Међународним симпозијумима „Технологија и информатика у образовању - за друштво учења и знања” који су одржани 2001, 2003, 2005, 2007 и 2009 године. Реализацији пројекта непосредно је претходило потписивање протокола о сарадњи са Секретаријат за образовање у Извршном већу АП Војводине који је и покровитељ ове акције. Организатор и реализатор су Центар за развој и примену науке, технологије и информатике и Савез информатичара Војводине. Дани информатике у школама Војводине је акција која се одвијала у основним и средњим школама у АП Војводини током другог полугодишта школске 2008/2009. године.

Циљ овог пројекта је интензивирање активности школа на пољу развоја и примене информационо комуникационе технологије (ИКТ) у образовању. Школе су се слободно пријављивале за учешће у пројекту. На крају акције извршена су сумирања ефеката по следећим критеријумима и елементима:

 • Постојање рачунарске учионице у школи
 • Постојање прикључка на Интернет
 • Примена рачунара у руковођењу школом
 • Оспособљеност наставника за примену рачунара у настави на акредитованим семинарима
 • Израда мултимедијалних презентација за наставу
 • Примена мултимедија у настави
 • Учешће у подпројекту Ревија образовног софтвера
 • Учешће у подпројекту Креативна употреба електронске табле
 • Постојање и функционалност Web сајта школе
 • Учешће и успех ученика на ревији кратког ђачког филма ФИЛМић 2009 по пропозицијама Microsoft-а
 • Учешће и успех ученика на такмичењу у роботици CD Роби, по посебним пропозицијама
 • Учешће и успех ученика на такмичењима из информатике по календару Министарства просвете

Посебне активности по школама су се одвијале на специфичан начин, зависно од потреба и стања у свакој појединачној школи. Те активности су допринеле позитивним променама у складу са захтевима Пројекта, као што су: формирање рачунарске учионице у школи, прикључење на Интернет, израда мултимедијалне презентације школе, оспособљавање наставника за примену рачунара у настави на акредитованим семинарима, израда и примена мултимедијалних презентација и других софтвера за наставу, учешће ученика на такмичењима из информатике по Календару Министарства просвете и Microsoft-а и тд.

Представићемо Вам укратко резултате активност и подпројеката акције Дани информатике у школама Војводине.


 

Такмичење из информатике за ученике по календару Министарства просвете је одржано на школском, општинском, окружном и републичком нивоу у две старосне категорије и у три такмичарске категорије, Програмске апликације, Мултимедијалне презентације и Програмирање. На свим нивоима такмичења учествовало је укупно око 170 школа од чега је 59 школа из покрајине. Само на републичком нивоу учествовало је 103 школе из целе Србије од чега је 25 школа из Војводине.

Републичко такмичење одржано је 17. маја 2009. године на Природно математичком факултету у Новом Саду. Запажене резултате су постигле следећи ученици и школе из Војводине:

Запажене резултате су постигле следећи ученици Представљамо укратко неке од радова:

У такмичарској категорији Програмирање: Димитрије Ердељан, Основна школа „Јован Поповић“, Нови Сад, Давид Каналаш, Основна школа „Фејеш Клара“, Кикинда, Кристина Силађи, Основна школа „Јован Поповић“, Нови Сад, поделили су 1. награду, а Емилија Нинковић из Основне школе „Слободан Савковић“, Стари Бановци освојила је 2. награду у млађој старосној категорији. У старијој старосној категорији, Милица Колунџија, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад, освојила је 2. награду а Даниел Силађи, из исте школе и Милан Маринковић, Основна школа „Бранко Радичевић“, Шид су освојили 3. Награду.

Друго место на републичком такмичењу из информатике у категорији Програмске апликације освојио је ученик Никола Шкорић из основне школе “Десанка Максимовић” из Бачке Паланке са апликацијом еКаса. Апликација „Електронска каса“ је направљена у програмском језику Microsoft Visual Basic 6.0 и користи у свом раду користи базу Microsoft Office Access-а. Помоћу базе података програм обезбеђује следеће функционалности: унос, преглед и најважнији део, продају артикала. Апликација „Електронска каса“ симулира фискалну касу. Кроз њу можемо да додајемо артикле, да их прегледамо и да их продајемо. За уношење тражених података се користи тастатура. „Електронска каса“ заузима око 10MB, а долази у инсталационој датотеци величине само 5MB. Апликација је направљена са инсталационом рутином тако да је је сви могу једноставно инсталирати. Коришћење апликације је једнако лагодно а и самим је апликација дизајном подређена крајњем кориснику и пријатна је за око.

Сем поменутих и награђених школа запажене резултате у категорији Програмске апликације су постигле и следеће школе из Војводине:

 • Шаму Михаљ, Бачко Петрово Село
 • Вук Караџић, Бачка Паланка
 • Јован Јовановић Змај, Кањижа
 • Бора Радић, Баваниште
 • Др Александар Сабовљев, Ечка
 • Ђура Јакшић, Кикинда

На овогодишњем такмичењу је по први пут уведена такмичарска категорија Мултимедијалне презентације и одмах је наишла на одличан одзивом код ментора и ученика.

Друго место  на републичком такмичењу је освојио Милорад Кубатовић из Гимназије „Јован Јовановић Змај” са радом на тему моја професија из снова. Уз одличан резултат на тесту знања, ученик је на једноставан и леп начин уз примесу хумора представио које је то занимање снова за њега. На основу исечака слика из његове презентације пробајте да погодите које је то занимање које комбинује музику и рачунар...

Треће место на републичком такмичењу освојила је Сара Живковић, основна школа “Душан Јерковић” из Инђије. Сара је своју презентацију припремила у PowerPoint-у верзија  2007  и говори нам о Архитектури као њеном изабраном занимању. Концизно, са лепим и прегледним слајдовима, водећи рачуна о количини смештених информација Сара нас постепено упознаје са тим шта би у будућности волела да ради,  зашто баш тај посао и шта сада ради да би једног дана радила тај посао.

Сем награђених школа запажене резултате у категорији Програмске апликације су постигле и следеће школе из Војводине:

 • Коста Стаменковић, Оџаци
 • Јован Поповић, Нови Сад
 • Петар Петровић Његош, Врбас
 • Братство Јединство, Алибунар
 • Мирослав Антић, Оџаци
 • Лукреција Анкуцић, Самош
 • 20. октобар, Сивац
 • Вук Караџић, Црвенка
 • Др Александар Сабовљев, Ечка

Погледајте мини галерију са сликама/исечцима из представљених радова...

{gallery}daniinformatike09/takmicenjemp{/gallery}

Више о такмичењу у школској 2008/2009 можете прочитати на страницама


 

Такмичење из роботике је одржано у недељу, 17. маја 2009. године у основној школи „Светозар Марковић Тоза“, у Новом Саду. Ученици су се такмичили у склапању роботића и у вожњи склопљеног роботића у лавиринту. Ученик Филип Дутина, из основне школе „Вук Караџић“, Бачка Паланка је освојио прво место, ученик Бошко Војиновић из основна школе „Светозар Марковић Тоза“, Нови Сад, док је Далибор Гирић из основне школе „Свети Сава“, Руменка освојио треће место. Најбољима су том приликом уручене и награде.

Погледајте и крaћи филмић о вожњи роботића.

 

и малу галерију фотографија са тог догађаја...

{gallery}daniinformatike09/takmicenjecdrobi{/gallery}

 


 

Учешће и успех на ревији кратког ђачког филма по пропозицијама Microsoft-а је такође вреднована. На ревији је активно је ангажовано 76 ментора и 589 ученика из целе Србије из укупно 67 различитих основних и средњих школа, од чега су 27 основних и 9 средњих школа из Војводине. Тимови су се такмичили у изради кратког филма у програму Windows Movie Maker у две старосне категорије и на две теме. Жири је имао тежак посао да одреди најбоље:

Млађа старосна категорија (основна школа):

 1. Основна школа „Жарко Зрењанин“, Нови Сад, Један интересантан час, The Fab Four, ментор Нада Пуртић
 2. Основна школа „Ратко Јовановић“, Крушчица - Ариље, Један дан у мојој школи, тим Трачак зрачка, ментор Петар Марјановић
 3. Основна школа „Светозар Марковић Тоза“, Нови Сад, тим: Stars, ментор Даница Гавриловић

Старија старосна категорија (средња школа):

 1. Гимназија „20. Октобар“, Бачка Паланка, тим: Давитељ против давитеља, ментор Стеван Јурић
 2. Средња електротехничка школа, „Михајло Пупин”, Нови Сад, тим: Штребери, ментор Весна Пругић Милеуснић
 3. Хемијско медицинска школа, Вршац, тим: Noname2, ментор Олгица Лукач

Галерију публикованих филмића можете погледати на овде.

Најзапаженије резултате у ревији кратког ђачког филма сем наведених постигле су следеће војвођанске школе: Пољопривредна школа са домом ученика, Футог, Гимназија“Светозар Милетић“ из Србобрана и Техничка школа из Кикинде, сновна школа "Жарко Зрењанин", Нови Сад, основна школа "Свети Сава", Бачка Паланка, основна школа "Јован Јовановић Змај", Панчево, и друге школе...

ФИЛМић

 


У данашње време јавља се потреба за отворенијим наступом јавних установа према јавности и корисницима Такође се јавља и потреба за оригиналношћу у пословању, за нечим што би Вас издвојило из масе школа, што би Вас учинило препознатљивим. Ваше информације постају доступне целом свету. И што је најважније, унапређујете имиџ и маркетинг Ваше школе израдом wеб сајта.


Wеб сајтом подижете Ваше рад школе на следећи ниво и постајете ефикаснији у презентацији Вашег посла и праксе путем интернета. Самим тим обезбеђујете бољу и лакшу комуникацију са Вашим клијентима уз многоструко ниже трошкове у односу на оглашавање у другим медијима.

 

Школски сајт има неколико категорија потенцијалних корисника, најчешће су то ученици, ропдитељи и наставници, где свака од ових категорија посећује сајт из различичитих разлога:

 

 • Ученици ће доћи да погледају слике са екскурзије или неког догађаја, да виде информације о матури, да пронађу информације о разним тестовима и задацима, потражиће разне примере...
 • Родитеље ће занимати које то све предмете уче њихова деца, када ће бити писмени задатак, шта се дешава у школи, кад је родитељски састанак,...
 • Наставника ће занимати када је седница, да комуницира са колегама из актива, да види наставни план или презуме или подели са колегама неки тест или текст, припрему за час...


Шта је пожељно да задовољи један школски сајт?

 • Навигација треба да буде уочљива и јасна
 • Дизајн мора бити визуелно складан, (прегледност, однос боја, употребљене слике,...)
 • приступ информацијама треба да буде једноставан и брз (претраживост,...)
 • могућност преузимања материјала (Download)
 • могућност комуникације корисника (Webmail, форум)
 • Web сајт је редовно ажуриран.

 


Једна од активности које су праћене током акције Дани информатике у школама Војводине је и праћење школских сајтова школа које су пријавиле своје учешће у акције, при чему су управо праћене и евалуиране наведена пожељна својства сајтова. Представићемо Вам само неколико школсих сајтова који су нам се свидели...

 

 

www.vuk-crvenka.com

Основна школа „Вук Караџић“, Црвенка

www.vuk-crvenka.com

Сајт нуди мноштво информација и за ученике и за родитеље. Могу се преузети приручници за родитеље, презентације о школи без насиља, презентације из наставних предмета. Садржи богату фото галерију о активностима ученика, а могу се видети и радови пријављени на конкурсе, као што је овогодишњи „Филмић“.

 

www.osvasastajic.com

Основна школа Васа Стајић, Мокрин

www.osvasastajic.com

Визуено врло пријатан сајт, са форумом, претрагом и богатом доwнлоад секцијом, која укључује и документе за родитеље, статут школе и сл. Посетиоци могу видети галерију ликовних радова ученика и фотографије са манифестација.

 

www.zarko.edu.rs

Основна школа Жарко Зрењанин, Апатин

www.zarko.edu.rs

Елегантан сајт са једноставном навигацијом. Садржи школске вести, линк за еДневник и књигу гостију. Може се преузети распоред часова, као и наставни материјали за информатику. Уз фото галерију, постоји и видео галерија са школских манифестација.

 

www.skopalic.edu.rs

Основна школа Мирослав Антић, Палић

www.skopalic.edu.rs

Сајт даје увид у текуће стање у школи: информације о пријему родитеља, о дежурству наставника, задужења у школској библиотеци, приказује спискове ученика, чак на почетној страни стоји и честитка за ученике чији је рођендан тог дана! Направљен је на српском и мађарском. Мноштво линкова  за доwнлоад груписано је по категоријама: софтвер, едукативни сајтови, установе, забава,...

 

www.zarkons.edu.rs

Основна школа Жарко Зрењанин, Нови Сад

http://www.zarkons.edu.rs/

Добро представљена школа. Нуди обавештења за родитеље, е-дневник, кутак за ученике, занимљивости. Наставницима је обезбеђен школски wеб маил. Могу се преузети документи: кодекс понашања, потврде за ученике, списак неопходних уџбеника.

 

www.vukaros.edu.rs

Основна школа „Вук Караџић“, Бачка Паланка

www.vukaros.edu.rs

Сајт садржи фото галерију, страницу са догађањима, ђачку страну, и сл. Иако се спорије учитава комплетан дизајн одговара једном кориснику и врло је лако пронаћи оно што вам треба.

 

www.jankollar.org

Гимназија „Јан Колар“, Бачки Петровац

www.jankollar.org

Сајт на три језика, са богатом галеријом слика, информацијама о раду неколико секција и о дому ученика. Садржи линк до еДневника и линк за преузимање школског часописа.

 

www.gimnazijabecej.edu.rs

Гимназија Бечеј

www.gimnazijabecej.edu.rs

Лепо дизајниран сајт. Осим основних информација о профилима и школи, постоји и форум. Могуће је и преузимање неколико бројева школског часописа.

 


У оквиру подпројекта Ревија образовних софтвера прикупљено је и обрађено пуно лепих и квалитетних образовних софтвера за које су аутори дали сагласност да се поставе на Интернет и ставе бесплатно на употребу у образовне и некомерцијалне сврхе. Укупно 94 образовна софтвера/мултимедијалне презентације је постављено на ново формирану базу знања на следећој адреси http://www.cnti.info/bazaznanja/.

Специјална награда за учешће у овом подпројекту је додељена основној школи „Јован Поповић“ из Кикинде. Осим ове школе и школа које су награђене у укупним резултатима запажено учешће имале су и основна  школа "Вук Караџић" из Црвенке и основна  школа "20. октобар" из Сивца.

Очекујемо да ћемо следећим циклусом акције још значајније проширити ову базу софтвера. Формирана база знања наставиће да функционише и након завршетка овог циклуса акције Дани информатике у школама Војводине.

 


У оквиру подпројекта Креативна употреба електронске табле вредновао се избор образовног и коришћеног софтвера, део припреме и материјали за час, укључивање ученика у рад са таблом, као и подешавање софтвера за таблу конкретним условима на часу или укусу наставника уз одговарајуће образложење. Овај подпројекат је имао за циљ да се популаришу нове образовне и ИК технологије у процесу наставе, у најконкретнијем смислу да популарише добро осмишљену и припремљену наставу уз помоћ савремених интерактивних електронских табли. Резултати подпројекта показују да имамо разлога да се радујемо јер део школа храбро корача у правцу имплементације интерактивних табли и савремених образовних технологија у настави, али и да имамо још пуно да радимо на опремању школа адекватном опремом и стручном усавршавању просветних радника како би максимално искористили интерактивне електронске табле. У оквиру овог подпројекта најзапаженије резултате је имала основна школа „Мајшански пут“ из Суботице.

Погледајте и малу галерију фотографија да осетите атмосферу ових часова...

{gallery}daniinformatike09/interaktivnatabla{/gallery}

 


 

Један од резултата акције је и да су школе врло озбиљно схватиле улогу наставника у примени информационо-комуникационих технологија у васпитно-образовном процесу. Током акције Дани информатике у школама Војводине праћен је обим и број стручних усавршавања просветних радника на акредитованим програмима чији је предмет усавршавања управо осмишљена примена ИК технологија у наставном процесу. Када анализирамо упитнике о стању ИК у школама школа из овог циклуса акције и упоредимо са подацима из акције Дани информатике из 2005, значајно је повећан број наставног кадра оспособљеног за коришћење нових технологија у настави у протекле четири године као и употреба специјализованих софтвера и образовних софтвера личне израде у наставном процесу.


Посебно је успех постигнут на пољу перманентног усавршавања наставника и стручних сарадника у области информатике, као и у анимирању великог броја основних и средњих школа да узму учешће у бројним такмичењима од општинских до републичког нивоа. Ове године је први пут одржано и јуниорско првенство у Роботици по посебним пропозицијама. Такође је на републичком нивоу реализован и пројекат ФИЛМић у сарадњи са Microsoft-ом.


Иако познајемо ситуацију у школама, када је у питању информатика, ипак смо очекивали нешто већи одзив школа. Стање на овом пољу по сва три важна питања: опрема, наставни планови и наставни кадрови може бити значајно боље. То је управо разлог да треба интензивније радити на развоју информатизације у школама и због тога пројекат под овим називом има много разлога да постоји и даље.


Завршница пројекта предвиђа проглашење најбољих школа Војводине, које су узеле учешћа у овом пројекту. Од свих школа које су учествовале у бројним активностима, издвојиле су се следеће школе:


У категорији основних школа

 1. „Вук Караџић“, Бачка Паланка
 2. „Свети Сава“, Бачка Паланка
 3. „10. октобар“, Суботица


У категорији средњих школа

 1. Пољопривредна школа, Футог
 2. Техничка школа Суботица
 3. Гимназија “Јан Колар”, Бачки Петровац


Наведене школе су се издвојиле по броју рачунара у настави, по броју ученика који их користи и има приступ Интернету, по броју обученог наставног кадра по акредитованим програмима за рад на рачунару, по броју мултимедијалних презентација сопствене израде и комерцијалних софвера који се примењују у настави. Учешће школа на такмичењима и у подпројектима и активностима које је пројекат предвидео, донело је додатне бодове, а као шлаг на торту, финалне бодове је донело постојање wеб сајта школе и његова функционалност.


Првонаграђене школе у конкуренцији основних, као и средњих школа су добиле по један лаптоп рачунар, док су другопласирани у обе категорије добили по један комплет интерактивне електронске табле Wiimote Whiteboard са обуком. Трећепласирани су награђени дигиталним фотоапаратом најновије генерације.


Када сумирамо све активности, закључујемо да је акција Дани информатике у школама Војводине, постигла свој циљ да је оправдала очекивања њених аутора и учесника самим тим што су покренуте унутрашње снаге у школама у циљу брже модернизације и информатизације. Покренуте су унутрашње снаге у школама у циљу брже модернизације и информатизације, како у смеру хардверског опремања, тако и у смеру израде великог броја наставних јединица помоћу мултимедијалних алата за наставни процес. Добри резултати нам дају снаге и обавезу да се акција настави и у овом полугодишту са допуњеним програмом и пропозицијама.


Честитамо школама победницима у нади да ће ова акција у свом новом циклусу бити много масовнија и квалитетнија.

Поштовани/а,

Уочили смо да је било извесних проблема у функционисању мејл сервера и желимо да будемо сигурни да су сва обавештења из протеклог месеца стигла до учесника акције те кратак резиме објављујемо и на Веб сајту уз могућност да преузмете оригиналне дописе.

 • Подсећамо учеснике акције Дани информатике у школама Војводине 2009 који то до сада нису учинили да нам доставе попуњен образац за евидентирање параметара употребе информатичке технологије у наставном процесу. Уз овај допис достављамо Вам у додатку и примерак упитника (Upitnik Dani informatike 2009.xls) Молимо Вас да обратите пажњу да овај докуменат има три радна листа, по један за сваки од три дела упитника које је потребно попунити: Опрема, Акредитовани семинари и Образовни софтвери. Попуњен образац упитника потребно је доставити најкасније до 20.10.2009. године у електронском облику маил-ом на адресу . Молимо Вас да доставите Упитник у датом року ради правовременог сумирања резултата акције Дани информатике у школама Војводине и организације завршних активности.
 • Подсећамо Вас да да доставите мултимедијалну презентацију школе са темом: „Лична карта школе за 21. век“. Презентацију је потребно доставити на два медија, било на ЦД-у било на ДВД медију. ЦД или ДВД медије пошаљите поштом на адресу ЦНТИ, Булевар ослобођења 39, 21000 Нови Сад, са назнаком за Акцију Дани информатике у школама Војводине, најкасније до 20. октобра 2009 године.
 • Молимо све који су учествовали у активности креативна употреба електронске табле, приказ материјала пошаљу на ЦД-у или ДВД-у. Неопходно је да сваки учесник у овој активности на конкурсу пошаље укупно три фотографије направљене на часу приликом употребе електронске табле и материјала, који је представљен овом активношћу. Могу се послати и фотографије са два или три различита часа, ако је исти материјал коришћен у раду са више одељења. ЦД или ДВД медије пошаљите поштом на адресу ЦНТИ, Булевар ослобођења 39, 21000 Нови Сад, са назнаком за Акцију Дани информатике у школама Војводине, Примена интерактивне електронске табле, најкасније до 20. октобра 2009 године.
Молимо Вас да нам доставите тражене информације што пре како бисмо успешно сумирали резултате акције и привели акцију крају. Дописе је могуће погледати овде.

Дани информатике у школама Војводине

Покрајински секретар за образовање проф. др Јегеш Золтан и проф. др Слободан Попов, председник Управног одбора ЦНТИ, потписали су протокол о сарадњи између Покрајинског секретаријата за образовање и Центра за развој и примену науке, технологије и информатике. Потписници овог протокола су сагласни да сарађују и у следећим областима:

Развијање и унапређивање рада младих таленатa:

 • Републичка и међународна такмичења ученика и студената
 • Усавршавање наставника и сарадника у земљи и иностранству
 • Учестовање наставника, сарадника и студената на међународним скуповима
 • Сваки вид сарадње коју потписници протокола сматрају сврсисходном и око које су потпуно сагласни.
 • Сарадња између потписника протокола ће се остваривати на основу овог протокола и правила која се буду доносила посебно за сваку врсту активности.

Потписници Протокола су сагласни да успоставе интензивну међусобну сарадњу у циљу обезбеђивања свих потребних услова за реализацију Пројекта Дани информатике у школама Војводине“. Пројекат „Дани информатике у школама Војводине“ биће реализован током другог полугодишта школске 2008/2009. године у циљу подстицања информатизације наставе и популаризације нових образовних технологија у основним и средњим школама у Војводини.

Школа која жели да учествује у акцији подноси пријаву Центру путем попуњеног електронског обрасца до 30. априла 2009. године на адресу daniinformatike@cnti.info. Пријавни образац може се преузети овде. Школе које се пријаве за учешће у Пројекту могу/треба да предузму одговарајуће активности, зависно од потреба и стања у школи, које треба да допринесу позитивним променама у складу са захтевима Пројекта.Фазе реализације пројекта:

Обавештавање свих школа о Пројекту и фазама реализације пројекта

Обавештавање свих школа о Пројекту и фазама реализације пројекта ће бити реализовано у складу са тенденцијама пројекта електронским путем: електронском поштом и обавештењима на овом сајту и на осталим релевантним форумима и порталима.


Саветовања за директоре школа

Саветовање за активе директора основних и средњих организоваће се у току априла месеца 2009. године. Циљ саветовања је информисање директора о значају, циљу и току акције, покретању активности и инструкције о појединим сегментима акције.


Пријава заинтересованих школа за учешће у пројекту - начин укључивања у пројекат

Школа која жели да учествује у акцији подноси пријаву Центру путем слањем попуњеног електронског обрасца до 30. априла 2009. године. Пријавни образац можете преузети овде.


Разноврсне активности за које се определе школе

Школе које пријаве учешће укључују се у одређене активности и омогућавају организатору увид у активности и постигнућа.

Систем onlajn подршке

Свим заинтересованим појединцима из школа које желе да узму учешће у пројекту обезбеђена је online подршка путем савременог система за удаљено учење Moodle платформе - Реализатор ће бити Центар (CNTI). Неопходни ресурси, документа, пропозиције, одговори на честа питања биће доступни путем ове подршке. Ова подршка је доступна током трајања акције Дани информатике у школама Војводине а започеће са радом од 15. априла 2009. године.


Завршна манифестација

На завршној свечаности биће проглашене по три најбоље основне и средње школе у Војводини. Најбољим школама ће том приликом бити уручене награде од покровитеља, односно донатора.Опис пројекта

Школе које се пријаве за учешће у Пројекту могу/треба да предузму одговарајуће активности, зависно од потреба и стања у школи, које треба да допринесу позитивним променама у складу са захтевима Пројекта. Кроз пројекат ће се пратити односно евалуирати следеће активности како би се одредиле и наградиле најуспешније школе у Војводини:

 • Формирање рачунарске учионице у школи - Број ученика према броју рачунара у настави који се користе у настави, број кабинета са рачунаром, мултимедијалне учионице,..
 • Прикључење на Интернет - Број умрежених рачунарских учионица повезаних на Интернет
 • Примена рачунара у руковођењу школом - Постојање одговарајућег софтвера и мреже на релацији директор, секретар, помоћници, рачуноводство...
 • Оспособљеност наставника за примену рачунара у настави на акредитованим семинарима - Број оспособљених наставника за примену рачунара у настави по акредитованим семи нарима на основу сертификата у досијеима наставника.
 • Израда мултимедијалних презентација за наставу - Број израђених мултимедијалних презентација (образовних софтвера) за употребу у наставном процесу. Прикупљен софтвер ће бити јавно доступан за преузимање након завршетка акције.
 • Примена мултимедија у настави - Евидентирани часови са применом мултимедије у настави
 • Праћење учешћа и успеха ученика на такмичењима из информатике -Учешће на такмичењима из информатике (број ученика).
 • Постигнут успех на такмичењима из информатике по Календару Министарства просвете и спорта и по проп озицијама Microsoft – a.
 • Израда мултимедијалне презентације школе - како се користи информациона технологија у настави и уопште у животу и раду школе са темом: „Лична карта школе за 21. век“
 • Учешће и резултати постигнути на такмичењу са CD robi-јима и интерфејсом (по посебним пропозицијама)
 • Постојање и функционалност школског сајта – оцењује се квалитет и функционалност.
 • Креативна употреба електронске табле - Вредноваће се избор образовног и коришћеног софтвера, део припреме за час, припремљен материјал за час, укључивање ученика у рад са таблом, подешавање софтвера за таблу конкретним условима на часу или укусу наставника, уз одговарајуће образложење.Такмичење - CD Robi

Такмичење из роботике ће се одржати у недељу, 17. маја 2009. године у основној школи "Светозар Марковић Тоза", Јанка Чмелика 89 у Новом Саду, са почетком у 10 часова. Заинтересоване школе које су пријавиле своје учешће у акцији Дани информатике у школама Војводине 2009, имају право на један гратис комплет роботића CD Robi који ће се склапати на самом такмичењу од стране такмичара. Позивамо школе учеснице акције Дани информатике у школама Војводине 2009 да што пре пријаве учешће у овој активности што подразумева достављање потребних података о о такмичарима (име, презиме, разред) и менторима (име, презиме, лични контакт телефон). Потребне податке можете доставити маилом, на адресу или факсом на број 021/442-352. Више о начину такмичења можете прочитати у даљем тексту.

Такмичење за ученике основне школе - CD Robi се састоји из два дела:

 • Склапање модела CD Robi,
 • Вожња склопљеног модела у лавиринту.
 1. Правила за “Прво јуниорско такмичење у роботици - CD Robi 2008” припремили су чланови организационог одбора. Правила важе за све учеснике такмичења. Приступање такмичењу значи да се такмичар слаже са пропозицијама такмичења у потпуности.
 2. Материjал: ЦД Роби комплет који садрже следеће елементе:
  • ЦД плоче,
  • Налепница ЦД Роби,
  • Украсну траку,
  • Моторе са редукторима,
  • Кабл за повезивање са управљачем (контролером),
  • Супер лепак,
  • Кутија


Основа за склапање модела је CD Robi комплет. Измене у дизајну и конструкцији CD Robi модела нису дозвољене. Такмичар сам склапа CD Robi модел без асистенције ментора или других особа. Није дозвољена модификација оригиналних делова CD Robi комплета. Модел који не одговара пропозицијама такмичења дисквалификује такмичара без обзира на приговор.

Такмичар може да користи лепак за склапање CD Robi модела. Избор лепка је ствар такмичара.
За модел CD Robi не могу да се користе завртњи или гумице.


Регулатива за CD Robi модел:

CD Robi модел саставља се искључиво из комплета који сваки такмичар добија пред само склапање. Сви модели CD Robi комплета су идентични, што ће бити потврђено комисијским записником пре поделе комплета

Ток такмичења

 1. Знак за почетак такмичења даје главни судија такмичења.
 2. Учесници почињу са састављањем и тестирањем CD Robija по одобрењу главног судије. По истеку времена, такмичар одлаже састављен CD Robi у кутију. Време за састављање не може да се продужава. Два дежурна наставника прегледају састављен CD Robi и дају оцену. Оцена се уписује у записник, а на кутију се ставља заштитна налепница. Налепницу може да скине само судија на полигону. Кутија са оштећеном налепницом аутоматски дисквалификује такмичара без обзира на приговор.
 3. Вожња састављеног модела CD Robija одвија се на полигону. Судије прегледају кутију да ли је оригинална налепница неоштећена. Ако је у реду судија скида налепницу и предаје модел такмичару. Такмичар проверава функционалност CD Robija и спрема се за вожњу кроз лавиринт. Сваки такмичар има две вожње. Мери се време проласка кроз лавиринт, а боље време се бележи. Ако CD Robi из било ког разлога не функционише судија позива сервисни тим, а такмичара упућује на чекање. У међувремену позива следећег такмичара.
 4. Сваки такмичар дужан је да води рачуна о свом CD robiju. Изгубљен или украден CD Robi комплет елиминишу такмичара са такмичења.
 5. Полигон: Састављање CD Robija одвија се у учионици у којој могу да буду само судије и такмичари. Ментори немају приступ у зону такмичења.
 6. Понашање на такмичењу:
  • Кажњиво је уништавати полигон и модел других такмичара.
  • Вербално вређање такмичара, судија, или других лица.
  • Судије имају последњу реч у случајевима који овде нису обухваћени.
 7. Бодовање: такмичење има три рангирана места: прво, друго и треће место.
  • Оценом од 1 до 10 бодова оцењује се састављен CD Robi.
  • Најбоље време оцењује се :
   • првопласиран добија 5 бодова,
   • другопласиран добија 4 бода,
   • трећепласиран добија 3 бода,

Бодови се сабирају и представљају елементе за ранг листу. Комисија оверава записнике из свих учионица и проглашава ранг листу коначном. По објављивању ранг листе проглашавају се победници.

Датум, место и сатница такмичења биће накнадно одређени.


Креативна употреба електронске табле


У активностима са електронским таблама могу да учествују наставници основних и средњих школа са територије Војводине, који користе интерактивну електронску таблу у настави.
Циљ ове активности је да се промовише употреба електронске табле као алата који намеће коришћење интерактивног софтвера, симулација и презентација у настави. Другим речима, позвани сте да пренесете колегама Ваша искуства у коришћењу интерактивне табле. Модел табле која се користи није битан. Може се приказати рад на Wiimote Whiteboard, SmartBoard, mimio, eBeam или било ком другом моделу табле.
Наставници, који пошаљу најбоље радове, биће награђени, а њихово учешће у овој активности донеће додатне бодове школи. Учесници у овој активности ће бити позвани на завршну смотру у оквиру „Дана информатике“ да представе свој начин коришћења интерактивне табле, кроз кратак приказ једног свог часа.
Неопходно је да сваки учесник на конкурсу пошаље укупно три фотографије направљене на часу приликом употребе електронске табле и материјала, који је представљен током ове акције. Могу се послати и фотографије са два или три различита часа, ако је исти материјал коришћен у раду са више одељења.

Onlajn подршка наставницима, који желе да учествују, биће доступна преко еУчења на сајту CNTI. Учешћем у активности креативна употреба електронске табле, наставници прихватају да се материјал који су креирали, представи на сајту CNTI, и стави на слободно располагање свима, који желе да га користе у образовне и некомерцијалне сврхе.
Приказ материјала за час можете послати на 1CD-у или 1DVD-у. Не постоје било каква ограничења у погледу величине, типа или броја фајлова, осим капацитета самог медија. У оквиру ове активности вредноваће се:


 • избор образовног софтвера (специјализоване апликације за одређени предмет, интерактивне симулације, софтвери за интерактивне тестове и сл.);
 • доступност коришћеног софтвера наставницима (предност има бесплатан или јефтин софтвер, ако постоји у одређеној области),
 • део припреме за час, који описује начин коришћења интерактивне табле;
 • припремљен материјал за час (уколико постоји) у виду презентације или писаног материјала за ученике;
 • укључивање ученика у рад са таблом, у оквиру понављања лекције, провере знања, вежбања, решавања тестова („на табли“) и сл.;
 • подешавање софтвера за таблу конкретним условима на часу или једноставно укусу наставника, уз одговарајуће образложење. Ова подешавања треба да послуже наставницима, који ће убудуће користити сличне моделе интерактивних табли;
 • материјал креиран на самом часу, уз употребу табле (screenshot-ови, или видео туторијали);Ревија образовног софтвера

Ревија образовног софтвера израђеног од стране просветног кадра запослених у школама учесницима. Софтвери који се достављају биће бодовани и укључени у израду базе образовног софтвера која би била јавно доступна путем Интернета на сајту CNTI. Учешћем на ревији, аутори ових софтвера (наставници) прихватају да се материјал који су креирали стави на слободно располагање свима, који желе да га користе у образовне и некомерцијалне сврхе. Вредноваће се број достављених софтвера према предметима. Образовне софтвере можете послати на 1CD-у или 1DVD-у у одговарајућем облику. Ограничења у погледу типа или броја фајлова не постоје, осим величине фајла и капацитета самог медија. Сваки софтвер потребно је доставити у одговарајућем облику уз пратећу документацију која ће садржати релевантне податке о софтверу.

Прва фаза: Достављање пријава са софтверима у електронском облику до 25. маја 2009. године.
Друга фаза: Преглед и бодовање пристиглог материјала.
Трећа фаза: Израда базе софтвера и њено постављање на ИнтернетЗавршна манифестација

На завршној свечаности биће проглашене по три најбоље основне и средње школе у Војводини. Најбољим школама ће том приликом бити уручене награде од покровитеља, односно донатора.

За све додатне информације можете се обратите на телефоне:
Тел. 021/442-352; 444-024
Е-mail:

У среду, 11.3.2009. проф. др Јегеш Золтан, Покрајински секретар за образовање и проф. др Слободан Попов, председник Управног одбора ЦНТИ, потписали су протокол о сарадњи између Покрајинког секретаријата за образовање и Центра за развој и примену науке, технологије и информатике.

Потписници Протокола су сагласни да успоставе интензивну међусобну сарадњу у циљу обезбеђивања свих потребних услова за реализацију Пројекта "Дани информатике у школама Војводине" који ће бити реализован током другог полугодишта школске 2008/2009. године у основним и средњим школама у Војводини, у циљу подстицања информатизације наставе и популаризације нових образовних технологија. Пријавни образац за учешће у пројекту "Дани информатике у школама Војводине" можете преузети овде.

Опширније: Потписан протокол о сарaдњи са Покрајинским...