Oва листа често постављених питања је настала као одговор на Ваша питања. Како буду пристизала нова питања ова листа ће бити проширивана.

Питања у вези пријаве

Да ли чланови тима морају бити из исте школе ?

Не. Чланови тима могу бити из више школа, уз поштовање услова да припадају истој старосној категорији, али мора да буде задовољен услов да тим мора да има једног ментора, који је наставник свим члановима тима.

Да ли чланови тима морају бити исти разред ?

Не. Чланови тима не морају бити исти разред али морају бити из исте старосне категорије. Мешање млађе и старосне категорије није дозвољено.

Да ли морамо имати ментора ?

Да, учешће ментора је обавезно.

Колико чланова тима могу да пријавим ?

Дозвољени су следећи случајеви:

  • Ментор+1 ученик
  • Ментор+2 ученика
  • Ментор+3 ученика

Да ли морам пријаву да пошаљем и у електронском облику?

Не. Ипак, слањем обрасца као додатка уз електронску пошту на адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. обезбеђујете се да ћете добијати сва обавештења на време. Попуњен образац пријаве потребно је да нарежете и на компакт диску на којем ћете доставити свој ФИЛМић и припадајуће материјале.

Питања у вези слања материјала

На коју адресу треба послати материјал ?

Материјал треба послати на адресу

Центар за развој и примену науке, технологије и информатике

Булевар ослобођења 37

21000 Нови Сад

- За ФИЛМић -

Да ли материјал могу да пошаљем обичном поштом ?

Не. Пошто се дешавају грешке у испоручивању, материјал пошаљите или препорученом поштом или пост експрес-ом, како би Вам остао доказ да сте послали материјал до датума назначеног као крајнњи рок за слање материјала. Због спорости препоручене поште, препоручујемо слање брзом поштом. Обавезно сачувајте признаницу да сте материјал послали.

Да ли материјал мора да стигне или да буде послат до датума означеног као крајњи рок ?

Материјал треба да буде послат закључно са датумом означеним као крајњи рок, када ће материјал заиста стићи код организатора зависи од службе која испоручује пошиљке.

Кад могу најкасније да пријавим своје учешће и да пошаљем пријаву учешћа ?

Своју одштaмпану пријаву најкасније можете да пошаљете заједно са ФИЛМићем на компакт дисковима до датума назначеног као крајњи рок за слање.

Шта све треба да пошаљем од материјала ?

По завршетку рада на пројекту, филмић и радне материјале је потребно нарезати на два компакт диска. На оба CD-а потребно је да се налазе следећи материјали (ови материјали представљају, између осталог, и доказ да је филм направила екипа која се пријављује за учешће у смотри):

  • FILMic (у wmv формату максималне величине до 100MB и максималног трајања 5 минута)
  • Prijava (Попуњен образац пријаве, докуменат са подацима о члановима тима, ментору и школи у електронском облику као .doc/.docx фајл који можете преузети овде)
  • Dokumentacija (сценарио, књига снимања, опис специфичних корака у монтажи...)
  • Projekat (радни фајл пројекта са екстензијом MSWMM/WLMP израђен у Windows Movie Maker-у)
  • Materijali (Сви материјали који су употребљени у изради и монтажи филма, пре и након обраде као и њихова међустања (фотографије, видео и аудио записи,...)

Болдиране речи FILMic, Prijava, Dokumentacija, Projekat, Materijali представљају имена фасцикли у којима треба организовати горе наведени материјал који се шаље на компакт диску. За имена фасцикли обавезно користити наведена имена при чему треба користити латинично писмо без наших знакова (FILMic, a нe FILMić) због лакше касније обраде и провере материјала и података.

Уз два примерка ЦД-а са електронским материјалима, потребно је послати и одштампану и потписану пријаву са одштамапаном документацијом најкасније до утврђеног рока на адресу:
Центар за развој и примену науке, технологије и информатике
Булевар ослобођења 39
21000 Нови Сад
-За ФИЛМић-

Уколико из исте школе учествује више тимова, филмићи се достављају на CD-овима са свим потребним информацијама за сваки тим и филмић засебно.

Питања у вези израде ФИЛМића

Да ли могу користити проширења функционалности Movie Maker-a ?

Да, уз обавезу да ако их користите да их обавезно документујете и доставите и коришћену екстензију са материјалом (инсталација и кратак опис функционалности).

Да ли смем да користим друге алате за едитовање видеа осим Movie Maker-a ?

Не. Једини алат који можете користити је Movie Maker. На располагању су вам две верзије, једна која долази са Windows-oм ХР, и новија верзија која долази са Live essentials kolekcijom (Windows Vista i Windows 7).

Kолико може бити велики фајл ФИЛМића ?

Фајл ФИЛМића (wmv или mp4) може бити велики највише 100 MB. Наравно, фајл ФИЛМића је коначан производ, видео фајл и контролише с евеличина само фајла којег сте послали на CD-у или DVD-у. Не треба мешати величину коначног видео фајла са величином пратећих материјала и пројекта

Да ли филм може да траје дуже од 5 минута ?

Не. ФИЛМић може да траје највише 5 минута.

Питања у вези објављивања ФИЛМића на Интернету

Када и где могу да поставим свој ФИЛМић на вебу?

Свој ФИЛМић можете ако желите да поставите на било који интернет сервис који омогућава објављивање видео материјала (препоручујемо YouTube). Након што објавите ФИЛМић на YouTube-u, можете о томе да обавестите организаторе слањем линка. Објављивање вашег филмића није забрањено, али није ни нужно. Уколико организатор буде имао могућности да реализује смотру на сајту пројекта, и ваш филмић ће бити у том случају укључен и објављен на сајту смотре. Овде је важно да нагласимо да објављивање филмића на неком видео сервису никако није довољно да учествујете на смотри, за учешће је неопходно да пошаљете све материјале на дисковима као што је то наведено у пропозицијама.

Остала питања

Имате питање за нас које овде није наведено ?

За додатна питања контактирајте нас лично телефоном на 021 442 352, или електронском поштом на адресу This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., или путем контакт форме коју ћете пронаћи овде.