cnti logo green border

Рачунарске обуке

Индекс чланака

Ревија кратког ђачког филма – ФИЛМић 2012

Задовољство нам је да можемо да Вас обавестимо о почетку новог циклуса ревије кратког ђачког филма под називом ФИЛМић 2012. ФИЛМић је подржан кроз програм Microsoft Партнер у учењу у Републици Србији.

Велико нам је задовољство и што можемо да Вас обавестимо да је смотра кратког ђачког филма уврштена у календар такмичења и смотри  Министарства просвете и науке за школску 2011/12 годину.

О начину учешћа на смотри можете да прочитате испод у овом чланку или у документу који можете преузети овде!

Позивамо вас да узмете учешћа у ревији кратког ђачког филма, научите основне ствари о прављењу дигиталних филмова и добро се забавите.

 

 


 

 

Шта желимо

Током рада на пројекту од наставника и ученика се очекује да савладају и употребе софтвер за обраду креираних видео материјала (Microsoft MovieMaker) као и да успешно рукују хардвером (дигитални фотоапарат, камкодер, веб камера…) којим се снимају делови дигиталног филма. Ученици праве филм који се обавезно јавно објављује вебу и за који постоји „награда публике“, па желимо да ученици науче да направе и маркетинг за свој филм.

Желимо да током реализације овог пројекта ученици сем стицања практичног знања о новим технологијама развију особине као што су:

 • креативност
 • критичко мишљење
 • добру међусобну комуникацију у условима тимског рада
 • радозналост и истраживачки дух
 • интересовање за технологију
 • способност јавног представљања и маркетинга свог рада

Све ове особине и вештине сматрамо изузетно важним за даљи развој и професионално усмерење сваког детета... Свако искуство заједничког и тимског рада и сва стечена знања и вештине током рада на овом пројекту биће заједнички успех од непроцењиве вредности за све учеснике и самим тим и наша највећа награда.

Сигурни смо и да ће се осим стицања вештина и знања, наши ђаци и ментори такође и добро забавити током реализације ових пројеката и уверени смо да ће ревија кратког ђачког филма обиловати сјајним филмовима којим ћемо се сви поносити.


Ко може да учествује

Ученици основних и средњих школа у Републици Србији, узраста од 5. разреда основне школе до 4. разреда средње школе, снимају видео записа и обрађују га у Windows MovieMaker-у у коначан облик: ФИЛМић. Тим ученика који учествују на конкурсу састоји се од највише 3 ученика и од највише једног наставника-ментора (наставник мора да ради у школи из које су ученици, и да је са ученицима реализовао овај пројекат кроз наставне или ван-наставне школске активности).

Тимови ученика у ревији могу учествовати у две старосне категорије:

 • млађа старосна категорија, коју чине ученици 5., 6., 7. и 8. разред основне школе 
 • старија старосна категорија, коју чине ученици 1., 2., 3. и 4. разреда средње школе

Израда ФИЛМић-а подразумева јасну идеју изражену креативност, рад на дизајну кроз израду менија, титлова и ефеката, као и интеграцију фотографија и аудио материјала са видео записом.


Како се учествује?

Рад на пројекту се започиње слањем попуњене пријаве у електронском облику на адресу .

Реализација кратког ђачког филма започиње осмишљавањем филмa и избором теме. Чланови тима ученика затим активно учествују у цнимањуи монтажи филмског записа. Филмски запис тим ученика у сарадњи са ментором обрађује у Microsoft MovieMaker-у. Резултат рада наставника-ментора и ученика јесте кратки филм на српском језику.

Конкретна упутства, препоруке и додатне услове конкурса прочитајте овде.

По завршетку рада на пројекту исти је потребно нарезати на два компакт диска. На оба CD-а потребно је да се налазе следећи материјали (ови материјали представљају, између осталог, и доказ да је филм направила екипа која се пријављује за такмичење):

 • ФИЛМић u wmv формату максималне величине до 100MB и максималног трајања 5 минута
 • Докуменат са подацима о члановима тима, ментору и школи у електронском облику (Пријава)
 • Фајл пројекта израђен у MovieMaker-у (радни фајл са екстензијом MSWMM)
 • Сви материјали који су употребљени у изради и монтажи филма (фотографије, аудио записи,...)

Два ЦД-а са материјалима, заједно са одштампаном и потписаном пријавом је потребно послати на адресу:

Центар за развој и примену науке, технологије и информатике
Булевар ослобођења 39
21000 Нови Сад
-За ФИЛМић-

По приспећу ваших радова, исти ће бити прегледани и ако не крше услове конкурса, моћи ћете уз дозволу администратора да их објавите на вебу (на неком видео сервису, страници Фејсбук мреже ФИЛМић 2012,...) након чега ће филмић бити објављен на веб сајту смотре где ће публика моћи да их погледа и да гласа за њих. 

Дакле фејсбук страницу смотре можете искористити за промоцију свог рада, како би што више људи позвали да погледају Ваш филм и ако им се свиди , гласају за њага, али се гласања ове године неће вршити на фесјбук страници смотре веч на сајту смотре.

Ваше ФИЛМиће (ЦД + пријава) можете послати најкасније до 15. маја 2012 године!


Које су награде?

Награде за тимове

За најбоље кратке филмове у обе конкуренције (млађа и старија старосна група) предвиђене су награде наставницима менторима и ученицима које ће бити додељене на завршној свечаности. Сви ментори најбољих тимова биће награђени истим наградама као и ученици чланови тима.

 • I награда - Екстерни хард дискови
 • II награда - Веб камере
 • III награда - Слушалице

Награда публике

Додељује се једна награда публика за обе старосне категорије учесника у ревији. Сви чланови тима ФИЛМића који освоји награду публике (ученици и ментор) награђују се са Екстерни хард дисковима.

Публика ће моћи да погледа и да гласа за ФИЛМиће на сајту ФИЛМић 2012 најраније од 1. маја, а закључно са датумом 1. септембар 2012. године.

 


Које су теме?

 

Тема овогодишње ревије је СЛОБОДНА – тимови имају слободу да сами изаберу причу и тему за свој филм. Филм треба да се бави оном темом која вас заокупља и да публици представи ваше ставове, емоције, размишљања,... о теми коју изаберете. Изнад свега, ФИЛМић треба да пренесе публици вашу поруку!

Тек да вам мало олакшамо, даћемо вам пар предлога за теме којим можете да се бавите у Вашем филму. Можете да снимите ФИЛМић о себи и својим пријатељима, својој школи, интересантним часовима, дружењу и забави, учењу, секцијама, омиљеном спортисти или научнику, свом граду или селу,омиљеним местима, старим занатима, обичајима и причама својих бака, културним догађајима којим сте присуствовали или их сами направили, спорту, очувању околине и штедњи енергије, проблемима у одрастању и опасностима са којима се сусрећете ви и ваши вршњаци, о животним изборима и животу уопште…


Какав је распоред?

Крајњи рок за слање радова:

15. мај  2012 . године

Завршна смотра радова 2. јун 2012. године

Почетак гласања за награду публике:

По приспећу и објављивању ФИЛМића на сајту, почев од  1. мајa 2012. године у 15 часова

Завршетак гласања за награду публике

1. септембар 2012. године у 15 часова

Рок за објављивање резултата гласања за награду публике

5. септембар 2012. године

Радови који пристигну после рока неће бити узети у обзир за жирирање али могу учествовати у гласању за награду публике. Комисија ће евалуирати радове од 15. маја до 1. јуна. 2012. године.

Свечаност проглашења најбољих филмова и додела награда, на коју ће бити позвани најбољи ученици са својим менторима из обе старосне групе, планирана је за 2. јун 2012. године. 

Награда публике биће засебно додељена по завршетку гласања почетком следеће школске године.

Уколико желите да добијате обавештења, најаве и новости у вези реализације ревије кратког ђачког филма - ФИЛМић 2012 пријавите се са својом email адресом на ФИЛМић 2012 листу за слање mail обавештења.

Login Form