cnti logo green border

Рачунарске обуке

У оквиру акције Дани информатике у школама Војводине ускоро почиње Aктивност израде школског сајта уз коришћење CMS Joomla-е. Систем за управљањем садржајем (CMS - Content management system) Joomla један је од најчешће коришћених за израду сајтова са динамичким садржајем. Уз изузетне могућности које пружа у изради и уређивању сајтова Џумла  је уједно и врло једноставна за коришћење. 

Пошто је обука бесплатна, позивамо све заинтересоване школе да узму учешћа у овој активности и да се ускоро подиче и похвале динамичким сајтом у сопственој изради. Учешће испред школе узима тим људи, који може бити састављен од сарадника, професора и ученика. 

Активност ће трајати током лета 2010 године, и асинхрона је, дакле не морате се бринути да ли ће Вам закачити Ваш годишњи одмор, учешће у овој активности узимате онда када Вам то највише одговара и колико Вам то одговора. Нисте обавезни да будете онлајн у одређено време, лекције ће бити тематски организоване (не временски) и требало би да све буду постављене до краја јуна. Лекције ће бити праћене одговарајућим вежбама и постојаће константна техничка подршка од стране администратора и предавача на систему за удаљено учење на адреси www.cnti.info/moodle.

 

На жалост ова обука није акредитована, дакле просветним радницима сем нових знања не доноси и потребне бодове у напредовању, и учешће могу узети само тимови из школа. 

Податке о учесницима који ће моћи да приступају лекцијама треба доставити у  табеларном облику при чему су неиопходнио следећи подаци у следећем редоследу:

Username*, Password*, Firstname*, Lastname*, Email*, Institution*, City*, Country, Phone, Аddress

Потребно је унети податке о сваком учеснику понаособ. Број учесника из једне школе, за сада, није ограничен, ако уочимо проблеме решаваћемо их  од случаја до случаја. Ограничења су следећа:

  • Учесници морају бити запосленици /ученици школе која је узела учешћа у овој активности ,
  • Све особе морају бити пријављене
  • пријављени учесници моћи ће да приступају слободно лекцијама један одређени период (планирано је да материјал буде доступан и након завршетка акције).
  • У пољима Username, Password,Email користите се искључиво малим словима абецеде.
  • Поља са звездицама су обавезна за попуњавање.
  • Сва Email поља морају бити различита, јер на систему за удаљено учење ће свако од Вас имати посебан налог који се креира на основу јединствена емаил адресе. Такође, препоручујемо када будете креирали корисничка имена да има дате заједнички префикс. Уколико то не урадите, вероватно ће то администратор урадити за Вас, па је можда боље да ви сами изаберете префикс који ће бити коришћен у корисничким именима.

За сваку школу која пријави учеснике у овој активности  биће постављен посебан сајт на freehostia домену као поддомен, на пример http://mojaskola.freehostia.net. Све приступне податке добиће контакт особа испред школе за акцију Дани информатике у школама Војводине или она особа која се одреди од стране контакт особе као администратор сајта. Приступни подаци ће бити дистрибуирани на систему за удаљено учење.

Препоручујемо да укључите што више колега и ученика у ову активност како би све активности биле подељене на више учесника чиме ће сав посао око израде и ажурирања сајта бити лакши, интересантнији и забавнији. На пример, укључите професоре језика као лекторе, професоре ликовног као дизајнере, а буквално све профиле можете укључити као ауторе чланака. Ученици врло радо узимају учешћа у оваквим активностима, треба им дати шансу да покажу колико су креативни.

Попуњену табелу послати на у што краћем року. Табела коју достављате може бити у .doc или .xls формату. За сва додатна питања обратити се мејлом на или на телефон 021/442-352, контакт особа Јован Сандић.

Login Form