cnti logo green border

Рачунарске обуке

ЦНТИ, Нови Сад, Обуке

Групне и индивидуалне!

Slider

16.03.2007 године одржана је завршна свечаност конкурса ИКТ у настави 2006 у основној школи Јован Поповић у Новом Саду. На конкурсу је било пријављено 152 тима (23+74=97 из основне школе, 27+28=55 из средње школе). Од тога је предало радове 85 тимова (10+45=55 из основне школе, 8+10=18 из средње школе).

Испред организатора конкурса присутнима су пожелели добродошлицу Катарина Милановић из Microsoft-а, менаџер програма Партнери у учењу (Partners in Learning) и председник ЦНТИ-ја Проф др Слободан Попов. У име школе домаћина поздравила је присутне директор школе, Драгица Плачков, а у име града Новог Сада, као града домаћина завршне манифестације, присутне је поздравио и господин Петар Виђикант, члан Градског Већа за образовање.

Испред централног жирија присутне је поздравио мр Жељко Станковић, који је констатовао да је на конкурс стигло пуно квалитетних радова, као и да је конкуренција била врло јака. Господин Станковић је пренео и оцене централног жирија да су, упркос великим захтевима које је пред њих поставио конкурс, наставници показали висок степен ангажовања, креативности и воље да се нова технологија примени у настави. Као неки од отежавајућих елемената наведени су недовољна опремљеност школа ИКТ средствима и условима конкурса да у раду учествује цело одељење, да се као резултат рада приложе и видео материјали са часа реализације и фотографија са свих часова рада и др.

Атмосферу на завршној свечаности су улепшали пригодним музичким нумерама и хор Музичке школе „Исидор Бајић“ – „Бајићеви славуји“ са својим диригентом Аном Ковачић у пратњи младих харфисткиња из класе професорице Жељке Спонза. Награде су победницима уручили, Слободан Попов, Катарина Милановић, Жељко Станковић и Петар Виђикант.

Видео запис о наградном конкурсу ИКТ у настави 2006 можете погледати на следећој адресивидео фајл

Честитамо свим награђенима и надамо се да ћемо и у следећем циклусу наградног конкурса ИКТ у настави 2008 видети пуно квалитетних радова...

Ко може да учествује?

Један наставник може да учествује у пријави на конкурс само са једним одељењем из основне или средње школе из Србије, од 12. до 19. године старости. Тимови морају имати наставника - ментора. Једно одељење може да води и више наставника у сарадњи, с тим што се број награда неће увећавати према броју наставника.

Кaко се учествује?

Наставник бира одељење у којем ће извести наставну јединицу, дели ученике тог одељења у тимове и ставља изазов пред њих. Овде можете преузети потребна упутства за наставнике:

  • Основна школа - преузмите овде zip gajl
  • Средња школа - преузмите овде zip gajl

Тимови ученика активно учествују у разради наставне јединице. Резултат рада наставника и ученика јесте књига у електронској форми или презентација за PC, на понуђену тему за тај узраст. Резултат рада се мора послати до назначеног датума и то на два CD-а са истим садржајем. На CD-овима поред тражених резултата рада обавезно је доставити по једну фотографију са сваког одржаног часа и видео запис са часа реализације у трајању од минимално 10 минута. На CD-овима треба обавезно да се нађе и припрема наставника за часове. Попуњене евалуационе листове за наставника и ученике послати поштом уз CD-ове.

Коплетан текст пропозиција наградног конкурса ИКТ у настави 2006 можете преузети овде: zip gajl


Шта све можете да освојите?

За најбоље реализације наставних јединица предвиђене су награде наставницима, ученицима и најбољој школи, као и снимање и јавно емитовање емисија са реализованих часова. Награде ће бити додељене на завршној свечаности.

У обе такмичарске категорије (основних и средњих школа) биће подељена по једна награда за прво, друго и треће место и то:

Награде

Награде за наставнике:

1. награда: notebook рачунар
2. награда: дигитални фотоапарат
3. награда: ласерски штампач

Награде за ученике победничких тимова:

  • основна школа-мајица са знаком конкурса и слатки пакет
  • средња школа-мајица са знаком конкурса и књигa

Награда за најбољу школу: пројектор ће бити додељен школи која има, укупно у обе конкуренције, највише послатих радова рангираних у првих 50 без обзира на тему.


Које су теме?

Основна школа:

1. Највећи светски хероји

Време трајања пројекта: 4 школска часа. Тема је намењена 5. и 6. разреду основне школе. Ученици истражују светске културе и испитују хероје из прошлости који се још увек поштују у тим културама. Резултат рада ће бити књига, са дизајном корица о 5 највећих светских хероја, рађена у програму Microsoft Word.

2. Велика књига великих мислилаца

Време трајања пројекта: 4 школска часа. Намењена је 7. и 8. разреду основне школе. Ученици истражују прошлост и значај Нобелове награде. Резултат рада ће бити књига, са дизајном корица, о 5 одабраних нобеловаца, рађена у програму Microsoft Word.

Средња школа:

1. Зашто је топлије?

Време трајања пројекта: 5 школских часова. Намењена је 1. и 2. разреду средње школе. Ученици истражују питања глобалног загревања. Резултат рада ће бити презентација аргументације оба тима, рађена у програму Microsoft Power Point са графиконима из Microsoft Excel-a, уз могућност коришћења MS Producer-a.

2. Импресије које трају

Време трајања пројекта: 5 школских часова. Намењена је 3. и 4. разреду средње школе. Ученици ће истражити 2 проналазача (1 мушкарца и 1 жену) из прошлости и извести закључке о њиховом утицају на данашње друштво. Резултат рада ће бити презентација о оба проналазача, рађена у програму Microsoft Power Point са фото есејима о проналасцима и проналазачима, уз могућност коришћења MS Producer-a.


Какав је распоред конкурса?

Време пријаве пројекта:од 10.10. до 10.11. 2006. године
Време реализације пројекта:од 11.11. до 22.12. 2006. године
Свечана додела награда: 16.4.2007. године

По први пут у нашој земљи, ове школске године 2006/2007 одржан је наградни конкурс ИКТ у настави 2006 у организацији Центра за развој и примену науке, технологије и информатике и Microsoft Software d.o.o. Београд. На наградни конкурс се пријавило 152 професора основних и средњих школа широм Србије, а завршне радове је предало 85 професора.

Централни жири је констатовао да је конкуренција била врло јака и да су сви прегледани радови врло квалитетни и уједначени. Оцењено је да је конкурс био врло захтеван и да су сви професори показали заиста висок степен креативности и иновативности у реализацији конкурса. Многи фактори су оцењени као отежавајући у реализацији овог конкурса: недовољна опремљеност школа, услов да у раду учествује цело одељење, постојање видеа са часа реализације и фотографија са свих часова рада,...Упркос свим тешкоћама на конкурс је стигло пуно интересантних и квалитетних радова.

Централни жири је прегледао најбоље радове из обе старосне категорије, основне и средње школе, и донео је коначне одлуке о награђеним учесницима конкурса ИКТ у настави 2006.
У среду 28.02.2007. године централни жири заседао је у следећем саставу:

  • Проф. др Драган Ћосић, Виша пословна школа, Београд
  • Проф др Слободан Попов, Природно математички факултет, Нови Сад
  • Мр Жељко Станковић, Завод за унапређиване васпитања и образовања, Београд
  • Катарина Милановић, Microsoft Software d.o.o, Београд
  • Воргић Миланка, новинар, РТС Нови Сад
  • Марина Петровић, професор информатике, ЦНТИ, Нови Сад

Победнички радови наградног конкурса ИКТ у настави 2006:

Старосна група основне школе:

Старосна група средње школе:

Централни жири је такође констатовао да је највише такмичара пласираних првих 50 у обе конкуренције има основна школа Јован Грчић Миленко из Беочина и то укупно пет такмичара, што обезбеђује овој школи видео бим као награду.

Победнике са по пет ученика позивамо на свечану доделу награда, а осталим учесницима честитамо на успешној реализацији радова и захваљујемо се на учешћу на конкурсу.

Login Form