Преузимање видеа са Интернета (ЈуТјуба)

Често у учионици немамо могућности да приступимо неком ресурсу директно, због непостајања интернет конекције или слабог протока постојеће конекције.

Постоји много разлога због  којих можемо да избегавамо коришћење видео ресурса директно са урл-а, односно на јутјубу. На пример, не желимо да ризикујемо да ли ће страница бити доступна у том моменту кад нам буду требале, да размишљамо да ли ће сервер бити преоптерећен и прток на конекцији довољан, да ли ће рекламе и предложени видео материјали који се виде са стране бити адекватни и пристојног садржаја да избегнемо дистракцију а и непријатности,…

Понекад желимо просто да укључимо видео ресурс у своје наставне материјале, у конкретан контекст који је за нас значајан,  и да имамо пуну контролу над тим контекстом.

Стога се понекад одлучујемо да преузмемо видео уместо да га користимо директно са јутјуба.

Да бисте преузели видео са неког видео сервиса као што је јутјуб, потребно је да инсталирате неки од постојећих бесплатних „youtube download-era“.

Проблем је што са таквим бесплатним софтвером често долази иинсталација разних „бесплатних“ и невероватно досадних  рекламних софтвера којих се врло тешко решити. Некад су то и софтвери који раде на самој маргини етике и права. Често се злоупоптребљава чињеница да корисници често не читају шта их пита рутина за инсталацију и по аутоматизму кликћу на „Next“, „Yes“ i „Accept“ i „OK“. Понекад морате да преузмете ове софтвере са несиспитаних веб локација, најблаже речено, сумњивих безбедносних карактеристика.

Коришћење оваквих софтвер је, како је то горе наведено, авантура чак и за особе које су напредни корисници у свету интернета, рачунара, инсталације програма.

Зато смо се прилично обрадовали кад смо налетели на један једноставан трик (односно бесплатан веб сервис) који можете искористити за преузимање видеа са интернета.

Истина, ни он (веб сервис) није савршен, али вас потпуно ослобађа горе наведеног поступка, проналажења,  регистрације на несумњивим локацијама, преузимања и инсталације софтвера, односно цео процес можете да спроведете користећи се само веб прегледником (кром, фајерфокс, опера,…)

Корак 0. Пронађете видео који треба да преузмете.

Корак 1. Додате ‘ss’ у УРЛ видеа, тачно иза www. а пре youtu…

Нека на пример, видео урл гласи  ((апострофи нису део урл-а овде су наведени да воrдпрес не би уместо линка уградио и приказао видео на страници))

‘https://www.youtube.com/watch?v=CdQFI7xURQw’

а треба након додавања да изгледа овако ((само без апострофа))

‘https://www.ssyoutube.com/watch?v=CdQFI7xURQw’

Корак 2. Након што додате ‘ss’ на УРЛ,  притиснете Ентер.

Корак 3. Прегледник ће бити преусмерен на сајт SaveFrom.net


Корак 4. Изаберете видео формат и изаберете жељени квалитет

Корак 5. Притисните дугме за преузимање Download и видео ће се преузети на рачунар.

 • Неке од предности коришћења овог „ss“ трикa за преузимање видео материјала:
  • Бесплатан је за коришћење.
  • Једноставан је за коришћење.
  • Не постоји никаква опасност од губитка новца, јер се не региструјете нити инсталирате било шта са сумњивих локација.
  • Можете преузети било који јутјуб видео
  • Постоје и најаве да ће и други видео веб сервиси осим јутјуба ускоро бити обухваћени

Оставите одговор