Четири (4) начина за коришћење онлајн видеа са јутјуб-а у настави без приказивања коментaра и реклама

Видео материјали са сајтова као што су ЈуТјубе могу да послуже као „прозор у свет“ за наше ученике. Иако нису сви видео снимци са јутјуба одговарајући за контекст школе и наставе, са промишљеном селекцијом од стране наставника видео материјали могу допринети богатијим искуствима учења и повезивању са сопственим искуствима ученика.

Ми свакако желимо да нашим ученицима прикажемо одређене видео материјале а да при том  њихова пажња остане фокусирана на видео уместо да се пренесе на рекламе и остале блештеће елементе дистракције са  јутјуб странице.

Употребићемо за наш пример видео са јутјуба, под називом „Animation-Earthquake Guide“ који анимира и објашњава узроке настанка земљотреса. Циљ нам је да издвојимо видео без реклама и коментара и ако је могуће да га скратимо само на онај део који нас интересује.

1. КвајаТјуб

Прва опција нам је употребимо “Квајатјуб“ (http://www.quietube.com/). Коришћењем овог сервиса не нестану баш све рекламе, остане тачно једна што је свакако мање него на јутјубу… Овај сервис не може да „исече“ само део видео материјала. Ипак, велика предност овог сервиса је у лакоћи и брзини његовог коришћења (као што ћемо видети своди се на клик на дугме у палети алата).

Бео простор око видеа који добијемо на овај начин кад се уклоне рекламе, слични видео материјали и коментари, можемо искористити за екранске белешке приликом коришћења са интерактивном таблом, на пример. Белешке правимо тако што паузирамо видео, па  искористимо оловке за обележавање да на слици истакнемо ученицима важне делове и онда направимо screenshot-ове.

Софтвери табле обично омогућавају прављење фотографија ових белешки, „исечака“, да их употребимо касније у лекцији, или да их погледамо у неко друго време. Или за то можемо користити бесплатне специјализоване софтвере као што је lightshot.

Оригиналну локацију и туторијал за коришћење Квајатјуб-а на енглеском језику можете видети овде.

Укратко, превуче се дугме на палету алата програма за преглед интернет страница (види слику испод).

quitetube
Постављање дугмета quietube на палету browser-a

Касније кад на јутјубу нађете видео који желите да видите без реклама, довољно је да кликнете на дугме quietube у палети браузера.

2. ВјуПјуре

Сервис је још увек у бета верзији али је функционалан и налази се на адреси viewpure.com 

Функционише врло слично као quietube (извуче се дугме Purify у палету браузера, кад се нађе видео који нам одговара на јутјубу, кликне се на дугме Purify) али има могућности претраге постојећих видео материјала и дељења истих.

Напомена 8.3.2018. Сада је могуће након што у несете линк од видеа и кликнте на дугме Purify и подесити почетак  и крај видеа, као и прилагођени урл уз заштиту лозинком.

Постоји и збирка видео ресурса, што је врло похвално, може вам уштедети време.

Тренутно ВјуПјуре има благу предност у односу на све остале!

 

3. СејфШерТВ

Неки видео снимци су прилично дугачки а само део филма може бити релевантан за нас и наше ученике. Апликација која омогућава приказ видео материјала без реклама уз могућност подешавања момента почетка и завршетка репродукције зове се СејфШерТВ (http://safeshare.tv/). Дакле она нам омогућава да изрежемо, тј. ограничимо репродукцију ЈуТјубе видео снимка само на садржај (трајање) који желимо, као и уклањање материјала који одвлаче пажњу, једнако као што то ради КвајаТјуб.

Ево како да користимо СејфШерТВ:

Први нам је корак проналажење видео материјала на јутјубу који желимо да употребимо на часу. Кад пронађемо материјал, забележимо себи од ког до ког момента желимо да репродукујемо филм, та ће нам информација требати нешто касније.

Након што одредимо од ког до ког момента желимо да репродукујемо видео нашим ђацима, копирамо адресу видео материјала са јутјуба (десни клик, Копирај). Посетимо страницу http://safeshare.tv/ и у пољу залепимо адресу филма са јутјуба и кликнемо на Generate Safe Link (види слику испод).

safesharenew_1

Прилагодимо видео приказ нашим потребама, тј можемо да подесимо почетак и завршетак репродукције (1. и 2.), променимо наслов видео материја (3.), унесемо опис (4.) и на крају кликнемо на Save.

На примеру на слици испод ми смо подесили репродукцију од 50 до 74 секунде видеа, јер је то део који нас занима да репродукујемо.

safesharenew_2

На крају, ово је резултат

safesharenew_3

Линк ове странице копирамо у наш материјал за наставу (презентацију, веб страницу, докуменат,…), одакле ћемо касније покренути репродукцију нашим ученицима…

Посебно је интересантно Dim Lights дугме које замрачи све осим видеа.

Напомена 29.10.2015.  Изгледа да је у току измена интерфејса safeshare.tv локације и тренутно исецање дела видеа не ради исправно.

Напомена 8.1.2018.  Изгледа да је сад нужно креирати налог да бисте могли да користите safeshare.com 🙁

4. ТјубЧоп

ТубеЧоп (http://www.tubechop.com) вам омогућава да лако исечете жељену секцију са било ког ЈуТјуб видеа. ТјубЧоп је мој лични фаворит 🙂

Цео процес се састоји од следећих корака.

1. Нађете видео који желите да исечете и копирате његову адресу са јутјуба.

2. Залепите адресу видеа у поље предвиђено за то, кликемо на search дугме.

tubechop_01
3. подесите клизачима део видео материјала који желите да исечете

tubechop_03

кликемо на дугме chop it.

tubechop_04

Закључно. Која је добитна опција за вас и ваше ђаке?

Ако не бринете превише о приватности, SafeShare и TubeChop су заиста одличан избор за елиминацију елемената дистракције.

Уколико вам треба да уградите негде на вебу садржај скраћеног видео материјала TubeChop је дефинитивно најбољи избор.

Ако је у питању брзина коришћења, Quietube је први избор. ВјуПјуре је врло сличан и завређује да се испроба.

Наравно, избор ћете направити према вашим специфичним потребама и предностима и манама наведених техника након што их испробате.

Уколико имате неких искустава или знате за неки сјајан сервис са истом сврхом поделите их са нама у коментару…

Оставите одговор