primer transparentne slike

Kako lako i brzo od netransparentne napraviti transparentnu sliku?

Često su nam potrebne transparentne slike za naše nastavne materijale. Sa interaktivnim tablama ih koristimo često kada želimo da prikažemo tačno rešenje učeniku na kraju vežbe.

Netransparentna i transparentna

Kreiranje transparentne slike u suštini znači uklanjanje pozadine na slici. Da bismo uklonili deo slike, moramo ga selektovati i ukloniti, što nije lagan zadatak.

Profesionalni dizajneri taj posao odrade koristeći ozbiljne alate za obradu grafike kao što je na primer Photoshop. Za sve one kojima nije neophodna profesionalna obrada grafike, količina vremena uloženog u učenje za korišćenje profesionalnih grafičkih alata može biti prevelika.

Da se odmah ogradim, ne kažem da se ne isplati učiti Photoshop. Poznavanje profesionalnih alata je uvek plus. Kažem da postoji lakši put za one kojima je akcenat na nastavnom materijalu a ne na obradi grafike.

Za većinu potreba nas nastavnika slika ne mora da bude savršena. Dovoljno je da bude pristojna i transparentna 🙂

Postoji nekoliko alata koji od netransparentne slike mogu da naprave transparentnu sliku, ali ovaj editor slika mi se posebno dopao, iz sledećih razloga: besplatan je, dostupan je online, vrlo brzo možemo naučiti kako da ga koristimo, za komplikovane obrade napravljeni su čarobnjaci koji ceo proces obrade pojednostavljuju,…

Na primer, imamo sledeću sliku koju želimo da učinimo transparentnom (možemo je upotrebiti na primer za nastavu stranih jezika, imenovanje delova tela):

Делови тела
Делови тела

Ako uradite desni klik i izaberete opciju da otvorite sliku u novoj kartici browser-a videćete da je konkretna slika u .jpg formatu sa belom pozadinom. JPG format ne podržava transparentnost.

Не-транспарентна слика

Bela površina oko devojke znači da je pozadina iza glavnog objekta na slici neprozirna, netransparentna, neprovidna.

Da bismo dobili transparentnu sliku treba da je učitamo u editor slika i  pozadinu učinimo providnom.

Editor slika izgleda ovako:

Online-photo-editor

Nama treba da upload-ujemo sliku da bismo je obradili, stoga ignorišite ovo zeleno dugme ispod (START NOW), ono priprada reklami kojom se finansiraju besplatne aplikacije kao što je ovaj editor slika. Reklame se, na žalost, danas prave tako da izgledaju kao deo web aplikacije, da bi vas navele da ih kliknete. Ako kliknete na START NOW, nudiće vam da vam instalira dodatnu komponentu u browser i da zameni search engine (što vam sigurno nije bila prvobitna namera).

Evo šta treba da uradite:

  • Klikom na Choose File izaberete na disku sliku koju želite da uploadujete.
  • Klikom na upload dugme ispod (broj 2 na slici) započećete upload fajla.

NAPOMENA: Opciono možete pri postavljanju konvertovati „u letu“ sliku u png format koji podržava transparentnost (opcija Convert during upload (PNG)). Nije nužno, jer kad pokrenete kasnije čarobnjak za transprentnost, slika će po preuzimanju automatski bit sačuvana u .png formatu. PNG je uz GIF fomrat najčešći format za transparentne slike.

Kad se slika uspešno uploaduje, otvoriće se sledeći prozor:

  • Kliknemo na Wizard jezičak (broj jedan na gornjoj slici).
  • Kliknemo na transparency (broj 2 na gornjoj slici).
  • Klinemo na delove slike koje želimo da nestanu.

Obratite pažnju da je u našem primeru pozadina bela sa nijansama sive. Zato pre nego kliknete na deo slike koji želite da učinite transparentnim izaberete odgovarajuće podešavanje.

podesavanja trnapsarency

 

Nisu sve slike iste, i pozadina može biti u različito nijansirana. Ako je pozadna slike u samo jednoj boji, fuzz faktor možete staviti na nulu. Naša slika iz primera ima više nijansi u pozadni pa je potrebno eksperimentisati sa fuzz faktorom. Na slici ispod vidite različe rezultate za izabrane različite vrednosti fuzz faktora.

Za našu sliku najbolji rezultat daje fuzz faktor 9%, daje najčistiju sliku. Za fuzz faktor 3% ostaju mrljave oblasti (uočite oko linija i brojeva nijanse sive koje su ostale, što daje muzgavu sliku), dok fuzz faktor 15 je previše boja uklonja sa slike, pogledajte levu ruku devojke, na nedostajuće delove na koje upućuju zelene strelice.

Nakon što izaberete odgovarajuće podešavanje, kliknete na oblast slike sa koje uklanjate podešavanja, U našem primeru to će biti u nekoliko koraka postignuto. Pogledajte slike:

prvi klik

Klikom na mesto označeno kao X uklonili smo deo pozadine (sad je transparentno).  Idemo dalje, sledeći klik je između brojeva 7. i 8.

drugi klik

Treći klik, desno do broja 10.

treci klik

Četvrti klik levo od podignute potpetice 🙂

cetvrti klik

Ostaju nam dve oblasti sa pozadinskom bojom (između broja 1 i 21, i između brojeva 20 i 19).

peti i sesti klik

Klikom na pozicije označene sa X na gornjoj slici uklanjamo i te dve preostale oblasti bele boje.

transparetna slika

Preostaje nam samo da sačuvamo sliku na računaru.

Kliknemo na dugme Save (sačuvaj) p ana Save image Local.Čuvanje

 

Browser će vam preuzeti sliku na podrazumevanu lokaciju (najčešće je to Downloads fascikla).

Nakon preuzimanja, sliku možemo da koristimo u prezentacijama, web stranicama, flipčartovima,…, tj. gde god nam je potrebno.

NAPOMENA: Za primer je izabrana namerno slika koja nema samo jednu boju u pozadini i za koju je potrebno iz više koraka učiniti pozadinu transparentnom. Češći slučaje da ćete imati posla sa slikama koje imaju samo jednu boju u pozadini i za koju je dovoljan jedan klik da se učini transparentnom.

Ako otvorite sledeću sliku u novoj kartici browser-a, (desni klik, open in new tab u Chrome-u),  videćete da je transparentna, nema bele pozadine. Umesto bele pozadine pojaviće se mreže belih i sivih kvadratića koja se uobičajeno koristi kada se želi istaći da nema pozadine, da je slika transparentna:

transparentna

Evo kako slika izgleda u Microsoft Office Picture Manager-u, programu koji podržava transparentnost:

kao što vidite na gornjoj slici nema ivica niti boje u pozadini.

Za kraj vredi napomenuti da ne podržavaju svi softveri transparentnost. Neki će dodati automatski belu boju na transparentnim delovima. Na našu sreću podržavaju je oni softveri koji su nama važni, Power Point, flipčart softveri, web stranice,…

Slobodno eksperimentišite, pa ćete videti da je ovaj alat zaista sjajan po mogućnostima a opet vrlo pristupačan (što bi se reklo free,  iliti džabe…)

Оставите одговор