Edukativni resursi za interaktivnu tablu (IWB) sa education.com

education.com-logoWeb sajt education.com je lokacija koja omogućava da pristupite raznovrsnim resursima upotrebljivim u učionici. Nama su posebno zanimljivi oni resursi koji se mogu upotrebiti za interaktivnu tablu, kao što su interaktivne edukativne igrice na ovom sajtu i radni listovi (worksheets).

Interaktivne igrice (Games)

Igrice su podeljene po kategorijama, a ukoliko želite da zabeležite i pratite napredak dece u njima onda se morate pretplatiti na neki od tri cenovna plana. Kao roditelj, možete pratiti tri deteta a kao nastavnik do 35 učenika.

Naravo, niste obavezni da pratite napredak dece na sajtu niti da platite bilo šta da biste koristili ove igrice u browseru na interaktivnoj tabli sa celim odeljenjem ili grupom učenika.

Nekoliko stvari ZA i PROTIV

PROTIV

 • Igrice su HTML bazirane i ne možete ih preuzeti na računar i koristiti ih u učionici u kojoj nemate pristup internetu
 • Neke od igrica sadrže reklame u nekim delovima (reklame su bezopasne i uglavnom za USA tržište, ali svejedno…)
 • Nema puno igrica 🙁
 • Igrice za većinom za niže uzraste učenika, dakle upotrebljivo je najviše za Učitelje i nastavnike stranih jezika, pogotovo Engleskog jezika

ZA

 • Igrice su interaktivne
 • Korišćenje igrica je besplatno
 • Tematski su raznovrsne, od prepoznavanja i učenja gledanja na sat, matematičkih problema pa do interaktivnih priča i edukativnih pesama (songova)
 • Dizajn igrica i priča je potpuno prihvatljiv i adekvatan
 • Igrice se mogu prikazati i izvršiti u svakom browser-u bez obzira na verziju jave, flesh player-e,…
 • Svaku igricu je moguće prikazati zasebno u prozoru bez ikakvih ometajućih elemenata (Na primer ako je interaktivna priča na adresi http://www.education.com/games/my-shadow-poem/ dodavanjem u adresi detail/ iza reči games u adresi dobijamo prikaz igrice u zasebnom prozoru bez ičega drugog oko nje http://www.education.com/games/detail/my-shadow-poem/ Ovo je posledje je posebno zgodno za sve koji koriste IWB (interaktivne tablu) u svom radu. Za upotrebu sa IWB dovoljno je iz digital flipchart software-a linkovati željenu stranicu sa igricom, na primer  http://www.education.com/games/detail/my-shadow-poem/

Radni listovi (Worksheets)

education.com-games-boardRadni listovi sa ovog sajtu su takođe vrlo upotrebljivi u nastavi uz IWB. Prema web sajtu trenutno postoji više od 15000 besplatnih radnih slitova za preuzimaje i korišćenje.

Za upotrebu sa interaktivnom tablom nama su najinteresantnije opet igrice ali ovaj put nisu interaktivne. U ovu grupu spadaju razne pozicione igice koje se igraju na tabli (poput ne ljuti se čoveče), ukrštene reči, osmosmerke, bojanke, slike koje se dobijaju povezivanjem tačaka, sudoku, lavirinti, istumbane reči (prepoznavanje reči prema zadatoj temi gde su slova ispremeštana),…

Radni listovi se preuzmu sa sajta i uvezu u vidu slike ili direktno koriste u konkretnom digital flichart softver-u (u daljem tekstu dfs) koji radi sa interaktivnom tablom. Na slici desno vidite različite kategorije radnih listova sa igrama a na slici ispod neke primere ovih igrica.

education.com-games-board1
Primeri aktivnosti koje se mogu upotrebiti uz IWB

Primeri upotrebe sa interaktivnom tablom

 • Prva igrica je osmosmerka. Učita se na stranicu ili slajd dfs-a, učenici (ili učenik) uzmu olovku (marker za naglašavanje) u softveru, pronađu reči i obeleže ih bojama.
 • Druga aktivnost je lavirint, opet se može upotrebiti olovka ili neka varijacija olovke da se pronađe adekvatan put kroz lavirint.
 • Treća aktivnost je ukrštenica koja se učita u dfs i može se popuniti pisanjem ili ako nastavnik napravi objekte slova koja se kloniraju prevlačenjem, onda se slova samo prevuku u odgovarajuća polja.
 • Četvrta igrica se nakon učitavanja u dfs  koristi sa olovkom i bojama takođe, cilj je naravno nacrtati nešto spajanjem tačaka (u ovom konkretnom slučaju lava).

Besplatna registracija na education.com

Osim igrica i radnih listova postoje i priručnici (workbooks), aktivnosti (activities), pripreme za čas (lesson plans), science projects (projekti),… jednom rečju education.com je vrlo bogat korisnim sadržajem. Nešto od ovog sadržaja se plaća, nešto ne,  ukoliko se registrujete i napravite nalog na education.com, nešto od materijala koji se plaćaju možete dobiti i besplatno.

Zaključno, education.com je svakako lokacija kojoj treba pokloniti pažnju zbog brojnih besplatnih resursa koji se sa nje mogu preuzeti i naravno brojnih ideja koje na ovim stranicama možete „pokupiti“ i primeniti u svom radu.

Оставите одговор